Google Tag

Monday, July 25, 2022

Трета ода за гръцките баби

Гръцките баби от остров Порос сутрин изнасят клетки с канарчета и папагали на терасите. Бързат, докато не е толкова горещо, да приготвят пастицио или мусака и желе с праскови. После поливат плочниците, улиците и покривите на съседните къщи – да спечелят още поне 5 минути прохлада. 

Следобед се крият в полутъмните стаи и чакат слънцето да се умори. Отслабнат ли лъчите му, обличат се в лилави, жълти и сини рокли, взимат си кученцата и тръгват към плажа. Бъбрят весело, закачат се с децата и влизат в морето хванати под ръка. Екстравагантните им шапки - от шапка идиотка с щампа на розички до сламени капели с гигантски панделки - се носят над водата и изпод тях се чуват кикот и подвиквания. 

Притъмнее ли, отрупват масите на терасите си с лакомства, ходят си на гости и припяват на песните, които се чуват от таверните на пристанището. 

Гръцките баби от остров Порос са селото, необходимо за отглеждането на едно дете, което и да е дете. Те винаги са там - пляскат и викат браво, докато то им показва как плува, черпят го с плодове и кроасани, дават му подаръци - книжки за оцветяване, флумастри и боички, дивят се на картините му, наричат го с нежни имена и загрижено питат иска ли втора вечеря. 

От зоркия им поглед не убягва кога хлапето седи твърде близо до парапета на терасата, кога се опитва да пие морска вода или приближава ръба на кея без родител да го държи за ръка. Тогава бързо намират отговорния възрастен и по тона им се разбира, че нещо неправилно се случва и то трябва веднага да бъде поправено. Пак по тона им човек може да отгатне, че обсъждат помежду си безотговорните млади. 

Щом се уверят, че детето е в безопасност, успокояват се и разказват за своите внуци. Не им пречи, че не разбираш езика им, важното е, че ги слушаш. 

Въпреки че в началото поведението им на майки-орлици те е раздразнило, когато се разделяте откриваш, че ти се иска да ги прегърнеш. И по усмивката им познаваш, че те много, много добре го знаят. 

Такива неща днес. 

Прочетете: 

No comments: