Google Tag

Wednesday, December 02, 2020

Проблемът с лилавото делфинче

Приказка по действителен случай, 3

Проблемът с настаняването на лилавото делфинче придобиваше застрашителни размери. Нямаше как да остане да живее сам-само в албума със стикери. Какъв е смисълът да пазиш цял празен албум за едно делфинче? 

Единият възрастен искаше да го изхвърли. Другият - да го залепи на блузата на детето за награда. Да, обаче точно този ден нямаше поводи за награждаване. Пък и стикерите лесно се отлепват от блузите и залепват за килима, за чорапите, за чаршафите. 
- Стикер октопод ми беше залепнал на панталоните, на дупето - противопостави се на идеята единият възрастен. 
Детето изобщо беше забравило за албума, а и никой не го  попита какво да направят с последния стикер. 

Делфинчето се оглеждаше наоколо с лилава усмивка и чакаше да види какво ще стане. Всичките му приятели отдавна вече бяха залепени и около него бяха останали само бели петна с техните очертания. "Все едно са ме залепили да плувам в небето" - казваше си то. 

Албумът със стикери се подмяташе по масата. После падна под нея. След това един динозавър го изрита толкова силно, че отиде чак под дивана. И проблемът изглеждаше решен. Лилавото делфинче плуваше в небето под дивана, албумът не заемаше никакво място и по панталоните на едининя и другия възрастен не залепваха стикери. 

Един ден обаче откъм стаята се чу вой, под дивана се навря дълга, дълга пръчка и тайнствена, непреодолима сила засмука албума. Щом го видя, другият възрастен изключи прахосмукачката, дръпна го от тръбата и го подаде на детето. 
То го запрелиства, видя делфинчето и много се зарадва. Седна на малкото си столче пред масата за рисуване и поиска чист лист. 
- Какво ще правиш? - попита единият възрастен. 
- На делфинчето му трябва море, за да има къде да живее. Ще му нарисувам. 
Така проблемът с настаняването на лилавото делфинче беше разрешен. 

===

Всеки ден, от днес до 21 декември, по една нова приказка. Така се разбрахме с младежа. Вие, ако искате, следете за "Приказки по действителен случай" тук или във фейсбук профила ми

No comments: